SUPERPRZEPIS

Torcik tiramisu z bananami

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Torcik tiramisu z bananami

Torcik ten wykonałam w 25 minut. Jest prosty, smaczny, a przede wszystkim bardzo szybki do przygotowania.

Składniki:

Torcik tiramisu z bananami

 

  • Na tortownicę o śr. 16cm

 

  • 7 większych okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki syropu barmańskiego o smaku tiramisu
  • 1 serek mascarpone
  • szklanka śmietany kremówki 30% (250ml)
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru
  • 15 małych okrągłych biszkopcików
  • 2 banany
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik tiramisu z bananami

Masa:

Torcik tiramisu z bananami
Dno tortownicy wykładamy namoczonymi w syropie biszkoptami

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy namoczonymi w syropie tiramisu większymi biszkoptami.

Przełożenie

Torcik tiramisu z bananami
Torcik przekładamy biszkoptami oraz pokrojonymi bananami

Na ułożone biszkopty nakładamy 1/3 masy i dokładnie ją wyrównujemy. Pokrojone wcześniej banany układamy na masie, a następnie przykrywamy je jeszcze jedną częścią kremu. Małe biszkopciki układamy na drugiej warstwie masy lekko je dociskając. Całość przykrywamy pozostałą częścią kremu, wymieszaną z resztą syropu tiramisu. Posypujemy startą gorzką czekoladą i odkładamy do lodówki by się dobrze schłodził.