jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Truskawkowe wieżyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zamiast torcika truskawkowego polecam przygotować wieżyczki truskawkowe!!! Taki sposób podania jest równie apetyczny i pięknie wygląda na stole.

Truskawkowe wieżyczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe wieżyczki

 

  • Truskawkowe wieżyczki
  • Składniki na około 6 sztuk:
  • Tortownica o średnicy 18 cm,
  • Obręcze 6 sztuk o średnicy 6 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Śmietanka:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny
  • Wykończenie:
  • Truskawki (około 0,5 litry),
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • Dodatkowo:
  • Czekolada do dekoracji,
  • Bita śmietana do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe wieżyczki
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Całość delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . Gotowy biszkopt studzimy. Z upieczonego wycinamy koła za pomocą obręczy. Wycięte koła wkładamy w środki obręczy. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do przygotowanych obręczy. Wykładamy na biszkopty! Obręcze przekładamy do chłodu do zastygnięcia. GALARETKA: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane wykładamy na zastygniętą śmietankę. Galaretkę rozpuszczamy w około dwóch niepełnych szklankach wody. Rozpuszczoną galaretkę studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na truskawki. Całość ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła. WYKOŃCZENIE: Przed podaniem deser wyjmujemy z obręczy i dekorujemy bitą śmietaną i startą czekoladą.
Truskawkowe wieżyczki
Z upieczonego biszkoptu wycinamy koła za pomocą obręczy
Truskawkowe wieżyczki
Wycięte koła przekładamy na dno obręczy.
Truskawkowe wieżyczki
Ubita śmietankę wykładamy na wycięte biszkopty
Truskawkowe wieżyczki
Galaretkę rozpuszczamy. Tężejąca zalewamy owoce.