jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Torcik z jabłkami i z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

torcik z jabłkami i z galaretką doskonały na niedzielę do kawy i herbaty na deser

Torcik z jabłkami i z galaretką

Składniki:

Torcik z jabłkami i z galaretką

 

Sposób przygotowania:

Torcik z jabłkami i z galaretką
Do mąki na stolnicy dodać margarynę, cukier puder, posiekać, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Dodać jajko i śmietanę, proszek do pieczenia. Ciasto wymieszać nożem, a rękami tylko zlepić. Włożyć ciasto do chłodziarki co najmniej na godzinę. Obrać jabłka pokrajać w ćwiartki, włożyć do naczynia z odrobiną wody na dnie. Rozgotować i odparować na gęstą marmoladę. Galaretkę pomarańczową przygotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszyć o 1/4 szklanki ilości przewidzianej wody. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim lekko natłuszczone dno tortownicy i uformować 2 cm wysokości boki. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do upieczenia. do wystudzonych jabłek dodać połowę płynnej galaretki, wymieszać,a gdy zacznie gęstnieć masę jabłek wyłożyć na zimne ciasto, wyrównać powierzchnię. Pozostałą galaretką zalać jabłka w chwili, gdy zaczyna ona gęstnieć. Wstawić ciasto do schłodzenia do chłodziarki. Kroić ostrym nożem tak jak kroi się tort.