Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo. Krem idealnie komponuje się z nutą czarnej porzeczki.

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone

Składniki:

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone

Tortownica o średnicy 22-24 cm, krem:

  • 1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
  • 75g cukru (5 płaskich łyżek)
  • 300 ml mleka
  • 100g masła (minimum 82%)
  • 250g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • około 150g biszkoptów na dwie warstwy
  • 1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone

Krem:

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone
Krem powinien posoadać jednolitą konsystencję.

Z 300 ml odlać trochę mleka, aby rozmieszać w nim proszek budyniowy. Do reszty mleka wsypać cukier. Całość zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Wszystko razem mieszać aż zgęstnieje i zagotuje się.

Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Po tym czasie koniecznie miękkie masło należy zmiksować do białości i partiami wymieszać z zimnym budyniem. Na końcu stopniowo wmieszać serek mascarpone.

Całość:

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone
Ciasto można udekorować według własnego uznania.

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Ciastka posmarować połową dżemu porzeczkowego, a następnie wyłożyć połowę kremu.

Na kremie ponownie ułożyć biszkopty i kolejno dżem oraz resztę kremu.

Ciasto udekorować według uznania. Całość można schłodzić w lodówce i podać od razu po przygotowaniu.