Sposób przygotowania:
Torcik z kremem budyniowo - kokosowym
BISZKOPT: Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie puszysta. Następnie wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownicę (o średnicy 25). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut. Biszkopt studzimy i przekrawa na dwa placki.
KREM: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń, który następnie studzimy. Wiórki kokosowe prażymy - przesmażamy na sucho, aż się zrumienią, studzimy. Masło lub margarynę ucieramy i dodając porcjami budyń dalej ucieramy, aż masa będzie jednolita. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i ucieramy, aż połączą z kremem (trochę wiórków odkładamy do dekoracji) Połowę kremu wykładamy na jeden biszkopt i przykrywamy drugim. Resztą smarujemy wierzch i boki torcika. Dekorujemy odłożonymi wiórkami.
KREM: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń, który następnie studzimy. Wiórki kokosowe prażymy - przesmażamy na sucho, aż się zrumienią, studzimy. Masło lub margarynę ucieramy i dodając porcjami budyń dalej ucieramy, aż masa będzie jednolita. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i ucieramy, aż połączą z kremem (trochę wiórków odkładamy do dekoracji) Połowę kremu wykładamy na jeden biszkopt i przykrywamy drugim. Resztą smarujemy wierzch i boki torcika. Dekorujemy odłożonymi wiórkami.