Sposób przygotowania:
Torcik z masą budyniową i czekoladą
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Potem dodać mąkę i także bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni prze 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić a całkiem zimny przekroić na trzy krążki. Masa : Mleko wlać do garnka zostawiając trochę do wymieszania budyniu. Mleko w garnku zagotować i wlać rozmieszany budyń z resztą mleka i cukrem i energicznie mieszając ugotować budyń i wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć je a następnie nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu i wymieszać gładką masę. Przełożenie : Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, nasączy do i posmarować 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżem wyłożyć 1/2 masy i rozsmarować ją po krążku. Przykryć drugi krążek i znowu nasączyć. Czynność smarowania dżemem i masą powtórzyć. Ostatni krążek także nasączyć i zakryć nim masę. Tort odstawić i zrobić polewę. Polewa : W rondelu roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Na maleńkim ogniu czekoladę rozpuścić i mieszać około minuty. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać dowolnie posypką. Gdy czekolada wystygnie wstawić tort do lodówki na kilka godzin.
2milutka
zewa
Mój mąż i starszy syn je uwielbiają, więc upiekłam. A dla Kamilka na życzenie była babka majonezowa. Prawie cały dzień nas dziś nie było, bo pojechaliśmy na wycieczkę, to z ciastami nie szalałam.
edytaha
julcia12437
zewa
Dzięki, jest smaczne :)
julcia12437
Na pewno i jak pięknie wygląda, mogę kawałeczek ? :)
zewa
Pewnie, częstuj się :)
julcia12437
Dziękuję, pycha :)
zbysiowa
mysza75
zewa
gusia1000
monikaT83
zewa
Moniczko bez przesady, to najzwyklejsze ciacho z masą budyniową :)
Ale nasze najbardziej ulubione chyba.
monikaT83
zewa
Uda, uda :)
monikaT83