iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Torcik z masą truskawkowo-rabarbarową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne ciasto do niedzielnej kawy.

Torcik z masą truskawkowo-rabarbarową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik z masą truskawkowo-rabarbarową

 

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 8 dag czekolady mlecznej
  • Masa rabarbarowa:
  • 40 dag rabarbar
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek
  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietana 30 %
  • 1 sztuka cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fiks
  • do nasączenia wino truskawkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik z masą truskawkowo-rabarbarową
Ciasto : Czekoladę drobno posiekać, białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do białej bezy dodać żółtka i delikatnie wymieszać na koniec połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przed wlaniem ciasta do okrągłej tortownicy (25cm średnicy) dodać posiekaną czekoladę. Piec około 10 min w temp. 180 st. Masa rabarbarowa : Rabarbar obrać z cienkiej błonki i pokroić oraz zasypać cukrem i szczyptą soli, następnie odstawić do puszczenia soku. Kiedy rabarbar puści sok to postawić na małym na palniku i rozgotować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 2 szklankach wody i truskawki, masę odstawiamy do zgęstnienia. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowy i śmietan fiksem. Po upieczeniu ciasto nasączamy winem , smarujemy prawie zastygniętą masą truskawkowo-rabarbarową, odstawiamy do lodówki i po zastygnięciu smarujemy bitą śmietaną oraz dowolnie dekorujemy.
Torcik z masą truskawkowo-rabarbarową
do gładkiego ciasta dodać posiekaną czekoladę
Torcik z masą truskawkowo-rabarbarową
Do rabarbaru dodać galaretki i truskawki