Sposób przygotowania:
Torcik z maślankową pianką
Biszkopt zrobiłam z przepisu na Torcik rajska wyspa https://gotujmy.pl/torcik-rajska-wyspa,przepisy,131201.html z tą różnicą, że ciasto upiekłam w dużej tortownicy. Pianka: Galaretki rozpuścić osobno w mniejszej ilości wody i zostawić do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody lub minimalnie więcej. Maślankę przelać do miski i delikatnie ubić do spienienia, cały czas ubijając dodać płynną żelatynę, dokładnie wymieszać, następnie dodać galaretkę po zastygnięciu pokrojoną w mniejsze kawałki, odsączone z soku ananasy i cukier. Maślanka jest słodka więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta to nie musi dodawać cukru. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć sokiem z ananasów, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim krążkiem ciasta i odstawić do zastygnięcia. Kiedy ciasto zastygnie wyjąć z formy i polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka, posypać kolorową posypką.
Bernadetta
iziona
Ja kupuję maślankę zawsze w Biedronce, jest w takich litrowych kartonikach, pewnie nie raz widziałaś, jest wybór smakowy i cena też bardzo fajna.
marietta