krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Torcik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Torcik z orzechami

Składniki:

Torcik z orzechami

 

  • 2 Budynie o smaku toffi
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600 ml mleka
  • 6 jaj
  • 5 dag miodu
  • 7 dag mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 15 dag mielonych orzechów
  • 20 dag masła
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Torcik z orzechami
Budynie ugotować w 600 ml mleka i 0,5 szklanki cukru. Białka ubić z resztą cukru, żółtka wymieszać z miodem, obie masy razem połączyć. Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami i dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec najpierw 1 część (około 15 minut w gorącym piekarniku) a potem drugą.
Każde upieczone ciasto pokroić na 3 części. Ciasto nasączyć sokiem wymieszanym z cukrem pudrem. Masło zmiksować z aromatem, dodawać pomału budyń. Placki ciasta smarować masą budyniową i składać razem. Wierzch posmarować gotową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Trochę pracochłonne ale pyszne. Polecam.