Sposób przygotowania:
Torcik z patelniMasa
W podgrzanej śmietanie kremówce rozpuścić czekoladę Kasztanki. Wystudzić i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie, wyciągnąć z lodówki zimną śmietanę i ubić mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.
Placki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka zmieszane z octem.
Przesianą przez sito mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką drobno posiekać. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i mieszać drewnianą łyżką. Na końcu wsypać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.
Gotową masę podzielić na 3 części. Każdą z tych części smażyć na rozgrzanej patelni z odrobinką oleju, z obu stron. Po usmażeniu każdego placka położyć go na ręcznik kuchenny, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Etap końcowy
Usmażone placki przełożyć gotową masą czekoladową. Masę rozprowadzić również na wierzchu i bokach powstałego ciasta.
Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem i polać nią gotowe ciasto.
Przechowywać w lodówce.