Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Torcik z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy w domu brak piekarnika proponuję torcik z patelni. Pyszne ciasto przełożone masą z czekolady Kasztanki. Goście na pewno się nie zorientują, że nie było ono pieczone.

Torcik z patelni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z patelni

Placki

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Masa

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Torcik z patelni

Masa

W podgrzanej śmietanie kremówce rozpuścić czekoladę Kasztanki. Wystudzić i włożyć do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie, wyciągnąć z lodówki zimną śmietanę i ubić mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.

Placki

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka zmieszane z octem.


Przesianą przez sito mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Czekoladę gorzką drobno posiekać. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i mieszać drewnianą łyżką. Na końcu wsypać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.


Gotową masę podzielić na 3 części. Każdą z tych części smażyć na rozgrzanej patelni z odrobinką oleju, z obu stron. Po usmażeniu każdego placka położyć go na ręcznik kuchenny, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Etap końcowy

Usmażone placki przełożyć gotową masą czekoladową. Masę rozprowadzić również na wierzchu i bokach powstałego ciasta.
Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem i polać nią gotowe ciasto.


Przechowywać w lodówce.

Torcik z patelni
Ciasto z patelni w całości zaraz po wykonaniu

Tagi:

torty ciasta