kszymon

kszymon

Kucharz
[Przepisów: 13]

Torcik z procentem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kazdemu powinien je zjesc ze smakiem

Torcik z procentem

Składniki:

Torcik z procentem

 

  • biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 20dag maki, plaska łyżeczka proszku do pieczenia, skorka starta z cytryny

 

  • Na krem: 5 żółtek, szklanka mleka, szklanka cukru, laska wanilii, 3 dag maki , 40dag masła

 

 

  • Poncz: 1 szklanka niezbyt mocnej herbaty, 2lyzki koniaku

 

Sposób przygotowania:

Torcik z procentem
Białka ubić na sztywno, po trochę dodając pod koniec ubijania cukier, żółtka i skórkę z cytryny, a następnie dodać make z proszkiem i ciasto dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po wystudzeniu wyjąc z formy i przekroić na 3 części. Make rozprowadzić 4 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z wanilia, dodać mleko z maka , zagotować. Żółtka ubić z cukrem, wlać do nich budyń. Całość podgrzewać na ogniu aż zgęstnieje , ciągle mieszając. Masło utrzeć i nadal ucierając dodawać po trochu przestudzony sos jajeczno-mleczny. Krążki biszkoptu nasączyć ponczem, przełożyć kremem i pokrojonymi w kostkę pomarańczami. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Torcik udekorować cząstkami mandarynki.