katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Torcik z truskawkową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki i łatwy do zrobienia torcik. Do torcika wykorzystujemy zapasy kompotów truskawkowych na zimę.

Torcik z truskawkową nutą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z truskawkową nutą

 

  • na biszkopt

 

  • jajka 3 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • maka 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

 

  • masa truskawkowa

 

 

  • masa śmietanowa

 

 

  • na krem
  • budyń śmietankowy 1op
  • mleko 3/4szkl
  • cukier 2łyżki
  • masło albo margaryna 1/2 kostki

 

  • dodatkowo

 

 

  • powidła
  • poncz

Sposób przygotowania:

Torcik z truskawkową nutą
Z podanych składników pieczemy biszkopt (ja miałam połowę biszkoptu upieczonego z 5 jajek). Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru.

Wystudzony miksujemy z 1/2 masła albo margaryny. Wystudzony biszkopt lekko nasączamy ponczem i smarujemy powidłami.

Nakładamy krembudyniowy (ja wykorzystałam pozostały od innego ciasta) i rozprowadzamy po cieście. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i dodajemy do kompotu z truskawkami, jeśli trzeba dosładzamy i mieszamy.

Odstawiamy do lekkiego stężenia i tężejący wykładamy na krem. Przygotowujemy śmietanę wg przepisu na op i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody.

Dodajemy do śmietany i razem ubijamy. Przygotowaną śmietaną przykrywamy truskawkową galaretkę.
Torcik z truskawkową nutą
Juz zrobiony i gotowy do podania na stół torcik.