Sposób przygotowania:
Torcik z truskawkową nutą
Z podanych składników pieczemy biszkopt (ja miałam połowę biszkoptu upieczonego z 5 jajek). Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru.
Wystudzony miksujemy z 1/2 masła albo margaryny. Wystudzony biszkopt lekko nasączamy ponczem i smarujemy powidłami.
Nakładamy krembudyniowy (ja wykorzystałam pozostały od innego ciasta) i rozprowadzamy po cieście. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i dodajemy do kompotu z truskawkami, jeśli trzeba dosładzamy i mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego stężenia i tężejący wykładamy na krem. Przygotowujemy śmietanę wg przepisu na op i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody.
Dodajemy do śmietany i razem ubijamy. Przygotowaną śmietaną przykrywamy truskawkową galaretkę.
Wystudzony miksujemy z 1/2 masła albo margaryny. Wystudzony biszkopt lekko nasączamy ponczem i smarujemy powidłami.
Nakładamy krembudyniowy (ja wykorzystałam pozostały od innego ciasta) i rozprowadzamy po cieście. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i dodajemy do kompotu z truskawkami, jeśli trzeba dosładzamy i mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego stężenia i tężejący wykładamy na krem. Przygotowujemy śmietanę wg przepisu na op i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody.
Dodajemy do śmietany i razem ubijamy. Przygotowaną śmietaną przykrywamy truskawkową galaretkę.