jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny placek biszkoptowy przełożony masą jabłkową z dodatkiem galaretki i masą z bitej śmietany polany polewą.

Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek

biszkopt :

  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • jajka 6 szt.
  • cukier 1 szklanka

masa z jabłkami:

  • jabłka 1 kg
  • cukier do smaku około 1 szklanki
  • galaretki czerwone sypkie 2 szt.

masa biała:

  • śmietanka w proszku 2 szt.
  • mleko 400 ml
  • galaretki cytrynowe 2 szt.
  • wrząca woda 300 ml

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać na wolnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do całości. 

Wymieszać szpatułką delikatnie i przełożyć do blaszki, wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach do suchego patyczka. 

Przygotować masę jabłkową z galaretką:

jabłka zetrzeć i uprażyć wsypać do gorących jabłek galaretki i wymieszać, wystudzić i posmarować na blat biszkoptu. 

Na to posmarować masę z ubitej śmietanki w proszku rozpuszczonej z mlekiem z dodatkiem galaretek tężejących. Położyć następny blat biszkoptu. 

Po wierzchu polać polewą czekoladową i udekorować według gustu. Wstawić do lodówki na parę godzin.
Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek
Ubić białka,dodać żółtka i mąkę, wymieszać
Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek
Upeczony i przestudzony biszkpot przekroić na dwa blaty
Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek
przygotować masę z jabłek,dodać galaretki
Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek
śmietankę w proszku ubic z mlekiem i dodać galllaretki tężejące
Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek
posmarować masą czerwoną blat biszkoptu i na to nałożyć masę białą
Biszkopt z masą jabłkową z dodatkiem galaretek
Gotowy polać polewą czekoladową i ozdobić