Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Biszkopt z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Biszkopt z jabłkami to prosty placek udekorowany cukrem pudrem. Wszyscy domownicy uwielbiają go ! Polecam

Biszkopt z jabłkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami

 

  • biszkopt - składniki razy 2 na 2 biszkopty
  • (składniki na jeden biszkopt)
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

  • masa jabłkowa
  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody

 

  • dodatkowo
  • cukier puder do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami
Pieczemy dwa biszkopty - każdy przygotowujemy w ten sam sposób.

 Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy pianę, dodajemy porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku stale miksując. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksujemy. Blachy do wypieku smarujemy tłuszczem i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 - 25 minut do suchego patyczka.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Biszkopty przekładamy gorącą masą jabłkową, dekorujemy cukrem pudrem. Odstawiamy na minimum 2 godziny.
Biszkopt z jabłkami
białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i po jednym żółtku
Biszkopt z jabłkami
następnie porcjami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Biszkopt z jabłkami
wylewamy ciasto do blachy i pieczemy biszkopty
Biszkopt z jabłkami
jabłka obieramy kroimy w kostkę i prażamy podlewając wodą
Biszkopt z jabłkami
jabłka po około 1,5h są miękkę
Biszkopt z jabłkami
biszkopty przekładamy masą jabłkową
Biszkopt z jabłkami
całość oprószamy cukrem pudrem

Tagi:

biszkopt