Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Tort

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort na rozne okazje takie jak dzien mamy,zareczyny....

Tort

Składniki:

Tort

 

  • Biszkopt:
  • 4 bialka
  • 4 lyzki zimnej wody
  • 20 dag cukru
  • 1 p cukru waniliowego
  • 4 zoltka
  • 8 dag maki kartoflanej
  • 8 dag maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 250 g masla
  • 5 lyzek cukru
  • 1 jajko
  • 1 zoltko
  • 1 galaretka o dowolnym smaku(rozpuscic w 300 ml wody

 

  • Dekoracja:
  • 50 g masy marcepanowej
  • farba spozywcza czerwona
  • platki migdalowe

Sposób przygotowania:

Tort
Bialka z woda ubic mikserem na sztywno.Stopniowo dodawac cukier z cukrem waniliowym.Wlac zoltka.Na koncu dodac make z proszkiem.Piec 200°C

Biszkopt po upieczeniu przekroic na pol,wylozyc kremem.

Maslo utrzec na puszysta piane dodajac cukier jajko i zoltko.Na koncu dodajemy powoli srednio stezona galaretke ciagle ucierajac.

50 g marcepanu wyrobic z paroma kroplami czerwonej farby spozywczej.Rozwalkowac,wyciac serduszka i udekorowac wierzch tortu.Boki obsypac platkami migdalowymi.