Sposób przygotowania:
Tort ajerkoniakowo kawowo kakaowy
Najpierw robimy biszkopt, a więc bierzemy 6 jajek i je rozbijamy: osobno białka i osobno żółtka. Do żółtek dodajemy 1 szklankę cukru i razem miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na koniec ubijania dodajemy dużą łyżkę cukru. Teraz łączymy wszystko delikatnie mieszając, dodajemy 1 szklankę mączki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki tortowej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Już nie miksujemy tylko wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania masy bez grudek. Teraz pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na trzy części. Nasączamy go ponczem ( pół szklanki mocnej herbaty z dodatkiem kilku kropli aromatu pomarańczowego). Biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym na niego nakładamy krem: ubijamy krem ajerkoniakowy ze szklanką mleka, po zgęstnieniu dodajemy kostkę miękkiej margaryny dosypujemy cukier puder do smaku, kakao około 5 łyżeczek (jasnego jeśli jest ciemne wystarczą dwie) oraz kawę Primę sypaną 2 łyżki. Wszystko razem miksujemy gdy już gotowy nakładamy na biszkopt. Dekorujemy kremem boki i górę.