Dota36

Dota36

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Tort Amaretto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonały na wszelakie okazje:)

Tort Amaretto

Składniki:

Tort Amaretto

 

  • Biszkopt jasny z : 6 jaj
  • 5 łyżek maki pszennej Diamant
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny z : 3 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej Diamant
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao ciemne
  • proszek do piecz.(mniejsze pół łyżeczki),
  • Krem: litr mleka
  • 3 budynie wanil. lub śmietankowe
  • 7 łyżek cukru
  • 2 kostki masła-dobrego około 82%tł.
  • odrobina likieru Amaretto,lub olejku migdałowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Dowolne dekoracje+ likier Amaretto do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Tort Amaretto
Biszkopty : Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier i cukier wanil.następnie żółtka.Wymieszać łopatka drewnianą dodając przesiane mąki z proszkiem,upiec w temp 150-160 C około 30-35 min.Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej lepiej się wtedy przekroi.Jasny biszkopt przeciąć na 2 krążki każdy krążek nasączyć likierem Amaretto lub woda+sok z cytryny+cukier.Przygotować Krem: Ugotować budynie,wystudzić do zimnego,masłu utrzeć dodając powoli zimny budyń na koniec dodać troszkę likieru Amaretto dla podkreślenia smaku lub wódki albo aromatu migdałowego.Krem podzielić na 2 części do jednej można dodać kakao ciemne około 1łyżki.Jasny biszkopt>warstwa kremu ciemnego z kakao>ciemny biszkopt>jasny krem>jasny biszkopt>ciemny krem na boki,na wierzch sporządzić dowolną polewę,ja polecam taką....Polewa: żelatynę(1łyżka) rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.Cukier,(5łyżek cukru pudru),margarynę(pół kostki),kakao,(2łyzki),rozpuścić przegotować,dodać żelatynę,przestudzić dodać śmietanę,(5łyżek) i roztrzepać,wystudzić.Tak przygotowana polewą oblewamy nasz torcik,jest pyszny:) Życzę smacznego!

Tagi:

biszkopt mak