Sposób przygotowania:
Tort Amaretto
Biszkopty : Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier i cukier wanil.następnie żółtka.Wymieszać łopatka drewnianą dodając przesiane mąki z proszkiem,upiec w temp 150-160 C około 30-35 min.Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej lepiej się wtedy przekroi.Jasny biszkopt przeciąć na 2 krążki każdy krążek nasączyć likierem Amaretto lub woda+sok z cytryny+cukier.Przygotować Krem: Ugotować budynie,wystudzić do zimnego,masłu utrzeć dodając powoli zimny budyń na koniec dodać troszkę likieru Amaretto dla podkreślenia smaku lub wódki albo aromatu migdałowego.Krem podzielić na 2 części do jednej można dodać kakao ciemne około 1łyżki.Jasny biszkopt>warstwa kremu ciemnego z kakao>ciemny biszkopt>jasny krem>jasny biszkopt>ciemny krem na boki,na wierzch sporządzić dowolną polewę,ja polecam taką....Polewa: żelatynę(1łyżka) rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.Cukier,(5łyżek cukru pudru),margarynę(pół kostki),kakao,(2łyzki),rozpuścić przegotować,dodać żelatynę,przestudzić dodać śmietanę,(5łyżek) i roztrzepać,wystudzić.Tak przygotowana polewą oblewamy nasz torcik,jest pyszny:) Życzę smacznego!
eli_555
marietta