gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Tort ambasador 3

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zrobienie tortu z pozoru tylko jest trudne

Tort ambasador 3

Składniki:

Tort ambasador 3

 

  • 1 szklanka mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • kisiel cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę;
  • 40 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Tort ambasador 3
Ubij jajka z cukrem, wsyp mąkę, proszek i kisiel dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto wylej do tortownicy i upiecz przez 40 min. Żółtka utrzyj z proszkiem budyniowym i 5 łyżkami mleka, resztę mleka zagotuj, na gotujące mleko powoli wlewaj masę jajeczną, lekko zagotuj ciągle mieszając. Odstaw do wystygnięcia. Ostudzoną masę zmiksuj z masłem i podziel na 2 części do jednej dodaj kakao z połową startej czekolady, do drugiej odsączone i pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Zimny biszkopt przekrój na 3 płaty, każdy nasącz syropem z brzoskwiń i przekładaj kremami.Wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie udekoruj tort kawałkami brzoskwiń a boki posmaruj rozpuszczoną resztą czekolady.