krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort ananasowo-kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Tort ananasowo-kokosowy

Składniki:

Tort ananasowo-kokosowy

 

  • ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka, 12 dag cukru, 12 dag mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa ananasowa:
  • 25 dag KASI t puszka ananasów, 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego blat kokosowy:
  • 5 białek, 20 dag wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka cukru
  • polewa czekoladowa:
  • 5 dag KASI, 5 dag cukru pudru,
  • 10 dag gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka,
  • 1/2 łyżeczki męki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Tort ananasowo-kokosowy
1.w piekarniku nagrzanym do 17O-I8ODC.
2.SyropPrzygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek, a następnie
dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do rnasy jajecznej dodawać prze¬
siana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Delikatnie
wymieszać i przelać do posmarowanej KASIĄ tortownicy. Piec około
50-40 min. z ananasów uzupełnić wodą do 1/2 I i ugotować na nim
budyń. KASIĘ utrzeć na pianę i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Na koniec wsypać pokrojone w drobną kostkę ananasy i wymieszać.
3.Przygotować blat kokosów}-; ubić na sztywno pianę z białek, dodać
cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C,
Piec ok. 15 min,
4.Przygotować polewę czekoladową: wszystkie składniki, z wyjątkiem
tabliczki czekolad}', stopić na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną na
parze czekoladę i od razu rozsmarować polewę na blacie kokosowym.
Nabiszkopcierozsmarowaćmasęananasową,nakryć blatem
kokosowym.