SUPERPRZEPIS

Tort ananasowy

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Tort ananasowy Więcej zdjęć (3)

Tort idealny na każdą okazję

Składniki:

Tort ananasowy

 

  • biszkopt:
  • 5 białek(z dużych jaj)
  • 5 żółtek(z dużych jaj)
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mączki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • krem maślany:
  • 500 gram margaryny roślinnej
  • 1 kostka mała
  • 5 jajek(sparzyć krótko we wrzątku)
  • 10 łyżek cukru
  • 2 cytryny średniej wielkości
  • masa ananasowa:
  • 2 puszki ananasów
  • 1 galaretka ananasowa

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy
Z podanych składników na biszkopt zrobić ciasto i upiec biszkopt w tortownicy o śr . 26 cm.Ostudzony przekroić na 4 krążki.Ananasy pokroić na małe kawałki i razem z syropem wlać do rondla,zmiksować i doprowadzić do wrzenia.Do gorącej masy wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.Odstawić w chłodne miejsce do prawie całkowitego stężenia.Jajka z cukrem ubić na parze na puszystą masę.Margarynę z masłem spienić mikserem i stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną.Cały czas miksując dodać do smaku sok z cytryn.Biszkopty przekładać biszkopt- krem-masa ananasowa-krem-biszkopt-krem i tak dalej.Wierzch tortu udekorować resztą kremu i masy ananasowej, a boki okruchami biszkopta wymieszanymi z płatkami czekolady.Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Tort ananasowy
Na zdjęciu pokazane jest przekładanie biszkoptów masami
Tort ananasowy
Etap 2