Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Tort ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, potem mleko i mąkę, a na samym końcu, ostrożnie mieszając, pianę z białka.

Tort ananasowy

Składniki:

Tort ananasowy

 

  • 10 dag mąki
  • 1 jajko
  • 7 dag cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • Na wierzch
  • 7 krążków ananasa z puszki
  • Polewa
  • 8 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy
Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy, na wierzch kładziemy osączone krążki ananasa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto ok. 20 min. na umiarkowanym ogniu. W tym czasie rozpuszczamy masło, wsypujemy do niego cukier, dodajemy jajka i dokładnie ubijamy trzepaczką do piany. Masą tą polewamy ciasto i pieczemy jeszcze ok. 10 min.

Tagi:

jajko jajka