Sposób przygotowania:
Tort andrzejkowy
Wiśnie umyć, wydrylować, namoczyć w kieliszku rumu i odrobinie wody z cukrem, odstawić na 1 godz. 4 jajka i 120 g cukru ubić w gorącej kąpieli wodnej. 2łyżki masła stopić. Mąkę (2,5 łyżki odłożyć), masło i kieliszek rumu dodać do jajek, utrzeć na zimno. 2 tortownice natłuścić, do jednej włożyć 1/2 ciasta. Do pozostałego dodać kakao, wymieszać, włożyć do drugiej tortownicy. Ciasta piec 30 min w temp. 200°C. Mleko zagotować, zdjąć z ognia. 3 żółtka utrzeć z 60 g cukru, dodać 2,5 łyżki mąki, wymieszać, wlać gorące mleko, mieszając. Krem podgrzewać kilka minut, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy i wiśnie, delikatnie wymieszać. Ze 150 g cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop, przestudzić. 3 białka ubić na pianę, połączyć z syropem. Ciemne ciasto położyć na białym, wierzch i boki posmarować pianą z syropem, ozdobić płatkami i owocami kandyzowanymi. Ciasto suszyć 5 min w temp. 100°C, wyjąć, ostudzić. Podawać z kremem.