blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Tort andrzejkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto świetne myśle że nie tylko na andrzejki.

Tort andrzejkowy

Składniki:

Tort andrzejkowy

 

  • 12-15 wiśni
  • 2 kieliszki rumu
  • 330 g cukru
  • 7 jajek
  • 70 g masła
  • 150 g mąki
  • 250 ml mleka
  • łyżka kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g płatków migdałowych i owoce kandyzowane do ozdoby

Sposób przygotowania:

Tort andrzejkowy
Wiśnie umyć, wydrylować, namoczyć w kieliszku rumu i odrobinie wody z cukrem, odstawić na 1 godz. 4 jajka i 120 g cukru ubić w gorącej kąpieli wodnej. 2łyżki masła stopić. Mąkę (2,5 łyżki odłożyć), masło i kieliszek rumu dodać do jajek, utrzeć na zimno. 2 tortownice natłuścić, do jednej włożyć 1/2 ciasta. Do pozostałego dodać kakao, wymieszać, włożyć do drugiej tortownicy. Ciasta piec 30 min w temp. 200°C. Mleko zagotować, zdjąć z ognia. 3 żółtka utrzeć z 60 g cukru, dodać 2,5 łyżki mąki, wymieszać, wlać gorące mleko, mieszając. Krem podgrzewać kilka minut, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy i wiśnie, delikatnie wymieszać. Ze 150 g cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop, przestudzić. 3 białka ubić na pianę, połączyć z syropem. Ciemne ciasto położyć na białym, wierzch i boki posmarować pianą z syropem, ozdobić płatkami i owocami kandyzowanymi. Ciasto suszyć 5 min w temp. 100°C, wyjąć, ostudzić. Podawać z kremem.

Tagi:

jajko jajka