Sammyk

Sammyk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Tort bezowo-truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwy przepis, piękny efekt, jeszcze lepszy smak!

Tort bezowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort bezowo-truskawkowy

 

  • Duży tort 12-15 porcji

 

  • Spody bezowe:
  • 8 białek z dużych kurzych jaj
  • 2łyżeczki cukru trzcinowego
  • 300g cukru pudru
  • łyżka cytryny
  • łyżka maizeny
  • szczypta soli

 

  • Krem:
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 400g serka mascarpone
  • duży cukier waniliowy (chyba 32g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kg truskawek (lub innych owoców wg gustu)

Sposób przygotowania:

Tort bezowo-truskawkowy
Bezy: Białka ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym ubijamy na sztywno( łyżka musi stać!), dodając stopniowo (najlepiej po łyżeczce) cukier puder. Kiedy piana stoi nieruchomo i pięknie się błyszczy dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę maizeny , następnie wszystko delikatnie mieszamy. Blachy należy wyłożyć pergaminem, na którym musimy odrysować koła (ja do tego celu użyłam duży talerz obiadowy), które posłużą nam za formę. Białka rozdzielamy na pół i łyżką wysmarowujemy równe koła mieszczące się na wcześniej wymalowanym papierze. Wrzucamy do piekarnika ( ja piekę z termoobiegiem w temperaturze 130st góra + dół) na godzinkę, później jeszcze pół godziny w 100st i zostawiam na całą noc w piekarniku (wyłączonym) , oczywiście nie otwierając go ani razu! Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, następnie małymi porcjami dodajemy mascarpone. Truskawki kroimy na ćwiartki i delikatnie mieszamy z kremem.Bezę przekładamy powstałym kremem i przykrywamy bezką drugą. Można oczywiście udekorować całość truskawkami oraz kremem, mnie niestety z racji braku szprycy to nie wyszło...Sssmacznego!
Tort bezowo-truskawkowy
Kiedy spody bezowe są już wysuszone
Tort bezowo-truskawkowy
przystępujemy do robienia kremu..
Tort bezowo-truskawkowy
Jeżeli śmietana jest już dobrze ubita
Tort bezowo-truskawkowy
dodajemy mascarpone (koniecznie małymi porcjami)