Sposób przygotowania:
Włoska tarta ze śliwkową konfiturąPrzygotowanie kruchego ciasta:
Przygotowanie kruchego ciasta rozpoczynamy zmiksowania mąki, cukru i zimnego masła pokrojonego w kostkę. Na koniec dodajemy jajka oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników, owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Przygotowanie tarty:
Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką a nadmiar mąki strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Formę wylepiamy razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Konfiturę mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny, po czym wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównując wierzch ciasta.
Resztę kruchego ciasta wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy serduszka, które układamy na konfiturze.
Pieczenie tarty:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Tarte pieczemy ok. 35-40 minut. Upieczona tarta powinna być złocista.
Dekoracja tarty:
Upieczoną tarte odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem tarte oprószamy cukrem pudrem.