Sposób przygotowania:
Włoska tarta ze śliwkową konfiturąPrzygotowanie kruchego ciasta
Przygotowanie kruchego ciasta rozpoczynamy zmiksowania mąki, cukru i zimnego masła pokrojonego w kostkę.
Na koniec dodajemy jajka oraz szczyptę soli.
Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników, owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Przygotowanie tarty
Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką a nadmiar mąki strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Formę wylepiamy razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Konfiturę mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny, po czym wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównując wierzch ciasta.
Resztę kruchego ciasta wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy serduszka, które układamy na konfiturze.
Pieczenie tarty
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Tartę pieczemy ok. 35-40 minut. Upieczona tarta powinna być złocista.
Dekoracja tarty
Upieczoną tartę odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem.