grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta z kruchego ciasta zapiekana ze śliwkową konfiturą i udekorowana ciasteczkami z ciasta jest najpopularniejszym ciastem we Włoszech serwowanym na śniadanie.

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

Składniki:

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

 

Sposób przygotowania:

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą

Przygotowanie kruchego ciasta:

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą
Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym.

Przygotowanie kruchego ciasta rozpoczynamy zmiksowania mąki, cukru i zimnego masła pokrojonego w kostkę. Na koniec dodajemy jajka oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy do połączenia się składników, owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

Przygotowanie tarty:

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą
Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia.

Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką a nadmiar mąki strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Formę wylepiamy razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Konfiturę mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny, po czym wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównując wierzch ciasta.
Resztę kruchego ciasta wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy serduszka, które układamy na konfiturze.

Pieczenie tarty:

Włoska tarta ze śliwkową konfiturą
Pozostałości kruchego ciasta możemy zamrozić lub wykorzystać je do przygotowania ciasteczek.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Tarte pieczemy ok. 35-40 minut. Upieczona tarta powinna być złocista.

Dekoracja tarty:

Upieczoną tarte odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem tarte oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto tarta