Sposób przygotowania:
Sernik z mieszanką keksowąETAP 1:
Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść.
Do przygotowania ciasta można użyć malaksera.
Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach 20 x 30 cm.
Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
ETAP 2:
Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek pomarańczowy.
Wsypać mieszankę keksową i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli.
ETAP 4:
Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na 150*C i piec jeszcze przez 45 min.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki. Smacznego :)
SylaUla