Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik z mieszanką keksową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny i wilgotny sernik pomiędzy warstwami kakaowego ciasta kruchego. Sernik jest z dodatkiem mieszanki keksowej, czyli owocami kandyzowanymi, które wnoszą ciekawy smak i trochę kolorów do wypieku.

Sernik z mieszanką keksową

Składniki:

Sernik z mieszanką keksową

CIASTO KRUCHE:

SERNIK:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g masła
  • olejek pomarańczowy
  • 200 g kandyzowanych owoców (mieszanki keksowej)

Sposób przygotowania:

Sernik z mieszanką keksową

ETAP 1:

Sernik z mieszanką keksową
Na dno tarty zetrzeć na tarce schłodzone ciasto.

Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść.
Do przygotowania ciasta można użyć malaksera.

Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach 20 x 30 cm.

Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

ETAP 2:

Sernik z mieszanką keksową
Do masy serowej dodać mieszankę keksową i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek pomarańczowy.

Wsypać mieszankę keksową i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Sernik z mieszanką keksową
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli.

ETAP 4:

Sernik z mieszanką keksową
Gotową masę serową wyłożyć na połowę startego ciasta.

Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na  150*C i piec jeszcze przez 45 min.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki. Smacznego :)