primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Tort bezowy ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry tort- świetnie nadaje się na urodziny/ imieniny. Należy go zrobić w dniu, w którym chce się poczęstować gości.

Tort bezowy ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort bezowy ze śmietaną

 

  • Ciasto: biszkopt jasny
  • Masa:
  • 1 l śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szkl. gorącej wody

 

  • gorzka czekolada
  • 40 dag bezów
  • dżem morelowy

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy ze śmietaną
Upiec biszkopt jasny z 8 jajek. MASA: Śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. w zimnej wodzie rozpuścić żelatynę, przelać ją do gorącej wody, a następnie wlać do ubitej śmietany. Biszkopt przekroić na połowę. Obydwie części posmarować dżemem morelowym. Na pierwszy krążek nałożyć ubitą śmietanę, a na nią dwie warstwy bezów i jeszcze jedną warstwę śmietany. Przykryć wszystko drugim krążkiem. Wierzch posmarować cienko śmietaną. Zetrzeć czekoladę na grubej tarce i posypać nią torta.
Tort bezowy ze śmietaną
Upiec biszkopt jasny (składający się z 8 jajek).
Tort bezowy ze śmietaną
Biszkopt przekroić na pół o obydwie części posmarować dżemem morelowym.
Tort bezowy ze śmietaną
Na posmarowany dżemem biszkopt nałożyć 1/2 ubitej śmietany i ułożyć bezy.
Tort bezowy ze śmietaną
Warstwy bezów przykryć drugą częścią ubitej śmietany. Zostawić nieco na posmarowanie wierzchu.