Sposób przygotowania:
Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwiBiszkopt:
Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier oraz żółtka.
Całość delikatnie wymieszać z mąkami.
Biszkopt przełożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 minut w 170 stopniach.
Od razu po upieczeniu - formę z ciastem zrzucić na koc/miękki materiał - z wysokości około 1/2 metra.
Następnie ponownie wstawić do piekarnika, wystudzić i przekroić na 3 części.
Krem:
Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno.
(Opcjonalnie polecam dodanie śmietan-fixów. Użyłam 2 opakowań.)
1/3 kremu przełożyć do miseczki, a pozostały wymieszać z odsączonymi i pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami.
(Kilka połówek owoców odłożyć do dekoracji.)
Krem wstawić do lodówki i schłodzić około 10-15 minut.
Nasączenie:
Sok z brzoskwiń wymieszać z cytrynowym.
Całość:
W formie ułoży pierwszy blat biszkoptu - nasączyć, posmarować warstwą dżemu i kremem.
Następnie ułożyć kolejny biszkopt - nasączyć, posmarować dżemem i kremem.
Na końcu całość przykryć ostatnim plackiem, który należy nasączyć.
Odłożonym kremem posmarować wierzch i boki ciasta.
Boki dodatkowo obsypać drobinkami wafelków (rozdrobnić w malakserze).
Wierzch udekorować owocami i innymi ozdobami według własnego gustu.