SUPERPRZEPIS

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi Więcej zdjęć (3)

Przepyszny, prosty i idealny na każda okazję. Smakuje rewelacyjnie - dzięki doskonałemu połączeniu składników.

Składniki:

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi

Biszkopt rzucany:

Krem:

  • 800 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej)
  • 1 puszka brzoskwiń

Nasaczenie:

  • 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki; można więcej w zależności od chłonności biszkoptu)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Boki:

  • 60 g wafelków w czekoladzie

Dodatkowo:

  • 1 mały słoik dżemu agrestowego z kiwi (280g)
  • 1 kiwi
  • dekoracja wg gustu

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi

Biszkopt:

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi
Biszkopt rzucany - nie opadnie po ostygnięciu.

Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier oraz żółtka.
Całość delikatnie wymieszać z mąkami.
Biszkopt przełożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 40 minut w 170 stopniach.

Od razu po upieczeniu - formę z ciastem zrzucić na koc/miękki materiał - z wysokości około 1/2 metra.
Następnie ponownie wstawić do piekarnika, wystudzić i przekroić na 3 części.

Krem:

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi
Polecam dodanie usztywniaczy do śmietanki.

Śmietankę z dodatkiem cukru ubić na sztywno.
(Opcjonalnie polecam dodanie śmietan-fixów. Użyłam 2 opakowań.)
1/3 kremu przełożyć do miseczki, a pozostały wymieszać z odsączonymi i pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami.

(Kilka połówek owoców odłożyć do dekoracji.)
Krem wstawić do lodówki i schłodzić około 10-15 minut.

Nasączenie:

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi
W razie potrzeby można dorobić soku.

Sok z brzoskwiń wymieszać z cytrynowym.

Całość:

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy -nuta agrestu i kiwi

W formie ułoży pierwszy blat biszkoptu - nasączyć, posmarować warstwą dżemu i kremem.
Następnie ułożyć kolejny biszkopt - nasączyć, posmarować dżemem i kremem.
Na końcu całość przykryć ostatnim plackiem, który należy nasączyć.
Odłożonym kremem posmarować wierzch i boki ciasta.

Boki dodatkowo obsypać drobinkami wafelków (rozdrobnić w malakserze).
Wierzch udekorować owocami i innymi ozdobami według własnego gustu.

Tagi:

agrest owoce