edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Tort przygotowałam na swoje kolejne... osiemnaste urodziny :)

Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami

 

 

  • PONCZ:
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń z puszki
  • około 1/4 szklanki przegotowanej wody

 

  • PRZEŁOŻENIE:
  • 3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny do namaczania
  • 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 5 połówek brzoskwiń z syropu z puszki

 

  • PRZYBRANIE:
  • płatki z czekolady mlecznej
  • cukrowe perełki
  • kwiaty i listki z czekolady plastycznej wykonane według przepisu
  • https://gotujmy.pl/czekolada-plastyczna,przepisy,189007.html

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami
BISZKOPT – upiekłam go dzień wcześniej:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z kakao. Oddzieliłam żółtka od białek.

Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką.

Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy lekko przestygło, wyjęłam z tortownicy i dostudziłam na kratce kuchennej.

Na drugi dzień przekroiłam biszkopt poziomo na trzy blaty. Tym razem zrobiłam to tak: nadkroiłam biszkopt dookoła nożem piłką, a następnie w nacięciu umieściłam żyłkę, skrzyżowałam jej końce i pociągnęłam.



PONCZ:

Syrop z brzoskwiń wymieszałam z wodą. Nie dodawałam alkoholu, ale kieliszeczek wódki nie zaszkodzi.



PRZEŁOŻENIE i PRZYBRANIE:

Połówki brzoskwiń bardzo dokładnie osączyłam z syropu, pokroiłam je w drobniusieńką kosteczkę.

Żelatynę namoczyłam w rondelku w 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody, a kiedy napęczniała, postawiłam rondelek na ogniu i mieszając podgrzałam ją, aż się rozpuściła (nie gotowałam!)

Dobrze schłodzoną kremówkę przelałam do miski, ubiłam mikserem na sztywno. Pod koniec, nie przerywając miksowania, dodałam najpierw cukier puder, a następnie cieniutki strumieniem – lejąc bezpośrednio na łopatki miksera - przestudzoną żelatynę. Mniej więcej połowę śmietany odłożyłam do drugiej miseczki, i do jednej z nich dodałam posiekane brzoskwinie, wymieszałam.



Na paterze ułożyłam górny blat wypukłością do dołu, przy pomocy łyżki nasączyłam go ok. 1/3 ponczu. Na blacie rozsmarowałam 1/2 śmietany z owocami. Tak samo postąpiłam z drugim blatem. Na wierzchu ułożyłam trzeci (dolny) blat, stroną przekrojoną do wierzchu i lekko docisnęłam, żeby całość była równa. Boki tortu posmarowałam dookoła śmietaną i obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała.



Zdjęcie ciasta w przekroju nie jest najpiękniejsze, ponieważ robiłam je przy gościach i nie wypadało mi biegać z nim od okna do okna i obfotografowywać :)
Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami
Fazy przygotowania ciasta oraz ciasto w tortownicy.
Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami
Na nasączony ponczem blat wyłożyłam połowę śmietany z brzoskwiniami.
Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami
Boki tortu posmarowałam śmietaną i obsypałam płatkami mleczne czekolady.
Tort brzoskwiniowo śmietanowy z różami
Zdjęcie tortu w przekroju zrobiłam na szybko i w trudnych warunkach.