mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wspaniały w smaku, lekki, śmietanowy tort z owocami:)

Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem

 

  • biszkopt z 6 jajek upieczony w tortownicy 23 cm

 

  • Krem:
  • 1l śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • aromat cytrynowy
  • 6 łyżeczek żelatyny

 

  • Nasączenie:
  • 150 ml wódki
  • 150 ml syropu z brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem
Ostudzony biszkopt przekrawam na 4 cienkie blaty. Każdy nasączam ponczem. Poncz: Syrop z brzoskwiń mieszam z wódką.Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam partiami (najlepiej po 250 ml) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec mieszam z ostudzoną żelatyną (1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody).Na pierwszy blat posmarowany dżemem nakładam trochę masy śmietanowej i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Nasączam ponczem brzoskwiniowo-alkoholowym i wykładam sporą ilość kremu śmietanowego oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie i ananasy. Przykrywam trzecim blatem biszkoptowym i znów wykładam krem i owoce. Na to kładę ostatni, czwarty blat i lekko dociskam całość. Wierzch i boki tortu smaruję kremem śmietanowym. Dekoracja: Banana obieram, kroję w skośne plasterki i obficie skrapiam sokiem z cytryny. Na wierzchu tortu układam plastry banana, półplasterki kiwi, różyczki wykonane z plasterków brzoskwini oraz plastry pomarańczy. Dekoruję tort dookoła wzorkiem wyciśniętym przez szprycę z bitej śmietany. Tort wstawiam do lodówki.
Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem
W misce miksuję śmietanę z cukrami, na koniec łączę z rozpuszczoną żelatyną
Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem
Blaty biszkoptowe nasączam ponczem i przekładam kremem smietanowym
Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem
Na wierzch kładę ostatni, czwarty blat biszkoptowy i lekko dociskam
Tort śmietanowy z brzoskwiniami,ananasem
Całą powierzchnię tortu obsmarowuję kremem smietanowym