Cudo brzoskwiniowo orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piekę je zamiast tortu. Zawsze znika ekspresowo

Cudo brzoskwiniowo orzechowe

Składniki:

Cudo brzoskwiniowo orzechowe

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • sól
  • 20 dag orzechów laskowych lub włoskich
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 30 dag twarogu
  • puszka brzoskwiń
  • 7 kostek mlecznej czekolady
  • 5 łyżek cukru
  • 5 pralinek kokosowych lub orzechowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Masa czerwona:
  • 900 ml napoju jagodowo-truskawkowo-bananowego
  • 3 budynie śmietankowe
  • Oraz: mała śmietana 30%,czekolada,2 śmietan-fiksy,cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Cudo brzoskwiniowo orzechowe
1. Ciasto: orzechy zmielić, białka ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Stopniowo dodać szczyptę soli, cukry, żółtka, mąki, proszek i orzechy. Delikatnie mieszać. Przełożyć do tortownicy śr 26 cm.Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Studzić i przekroić na 2 krążki. 2. Masa serowa: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.Brzoskwinie osączyć.3 połówki odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać zmiksowane brzoskwinie. Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Studzić. Powoli wlać do masy. Dodać połamaną czekoladę i połamane na pół pralniki. Masę rozsmarować na krążku ciasta, przykryć drugim krążkiem i schłodzić. 3. Masa czerwona: w 1 szklance napoju rozpuścić budynie, resztę zagotować. Wlać budynie i energicznie mieszać na jednolitą masę. Lekko studzić, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić 4. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami. Wierzch i boki ciasta smarować śmietaną, posypać startą czekoladą i dekorować brzoskwiniami.