Tort brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brzoskwinie pokroić w paski, odkładając 2 połówki do dekoracji. Syrop z puszki wykorzystamy do nasączenia biszkoptów, którymi wykł

Tort brzoskwiniowy

Składniki:

Tort brzoskwiniowy

 

  • Masa brzoskwiniowa:
  • duża puszka brzoskwiń w syropie,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 waniliowe serki homogenizowane po ok. 30 dag każdy,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200 ml śmietany 30%.
  • Do tego:
  • 40 dag biszkoptów podłużnych,
  • galaretka pomarańczowa,
  • 2 galaretki cytrynowe.

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy
Brzoskwinie pokroić w paski, odkładając 2 połówki do dekoracji. Syrop z puszki wykorzystamy do nasączenia biszkoptów, którymi wykładamy spód i boki tortownicy. Rozpuszczamy żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody, następnie ją schładzamy. Serki ucieramy z żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru. Chłodną śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru, dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu dekorujemy dwiema połówkami brzoskwiń i resztą biszkoptów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę pomarańczową, którą schładzamy i zalewamy wierzch tortu, który wkładamy do lodówki na pół godziny. Galaretki cytrynowe rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i ostudzić. Tężejącą galaretkę cytrynową wylać na pomarańczową i tort ostudzić w lodówce.

Tagi:

biszkopt