Sposób przygotowania:
Tort brzoskwiniowy na zimno
Rozpoczynamy przyrządzenie naszego tortu. Prostokątną tortownicę wyłożyć folią aluminiową. 3/4 biszkoptów zanurzonych wcześniej w mieszance wina i likieru położyć na spodzie tortownicy. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i odrobiny cukru pudru. Osaczone z syropu owoce pokroić w drobną kostkę, a migdały w paski. Następnie na warstwę biszkoptów, znajdującą się w tortownicy, nałożyć warstwę bitej śmietany, na niej położyć część owoców, posypać je migdałami, na to nałożyć kolejną warstwę bitej śmietany i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ułożyć resztę biszkoptów nasączonych jak poprzednio mieszanką wina i likieru. Następnie całość przykryć folią aluminiową posmarowaną olejem, przycisnąć ciężarkiem i wstawić do lodówki przynajmniej na 4-5 godzin. Tuż przed wyjęciem tortu z lodówki sporządzić szodon. Tort wyłożyć na paterę, polać ciepłym szodonem i od razu podawać. Smacznego