marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort brzoskwiniowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort brzoskwiniowy na zimno

Składniki:

Tort brzoskwiniowy na zimno

 

  • 20 dag podłużnych biszkoptów
  • 12,5 dag brzoskwiń z konfitur
  • 3/4 szklanki słodkiego białego wina
  • 3/4 szklanki likieru wiśniowego
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 7,5 dag moreli z konfitur
  • 3 dag migdałów obranych ze skórki
  • cukier puder
  • 1 paczka cukru waniliowego (20 g)
  • 1,5 — 2 szklanek szodonu z brandy

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy na zimno
Rozpoczynamy przyrządzenie naszego tortu. Prostokątną tortownicę wyłożyć folią aluminiową. 3/4 biszkoptów zanurzonych wcześniej w mieszance wina i likieru położyć na spodzie tortownicy. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i odrobiny cukru pudru. Osaczone z syropu owoce pokroić w drobną kostkę, a migdały w paski. Następnie na warstwę biszkoptów, znajdującą się w tortownicy, nałożyć warstwę bitej śmietany, na niej położyć część owoców, posypać je migdałami, na to nałożyć kolejną warstwę bitej śmietany i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na samym wierzchu ułożyć resztę biszkoptów nasączonych jak poprzednio mieszanką wina i likieru. Następnie całość przykryć folią aluminiową posmarowaną olejem, przycisnąć ciężarkiem i wstawić do lodówki przynajmniej na 4-5 godzin. Tuż przed wyjęciem tortu z lodówki sporządzić szodon. Tort wyłożyć na paterę, polać ciepłym szodonem i od razu podawać. Smacznego

Tagi:

biszkopt