SUPERPRZEPIS

Tort podwójnie orzechowy

  • 5
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Tort podwójnie orzechowy Więcej zdjęć (5)

Niezwykle dekoracyjny i smaczny orzechowy tort na specjalną okazję...

Składniki:

Tort podwójnie orzechowy

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 130 g mąki
  • 250 g mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Poncz:
  • Sok z jednej cytryny + woda

 

 

  • Ponadto:
  • 1 słoik dżemu jeżynowego

Sposób przygotowania:

Tort podwójnie orzechowy
Biszkopt jasny: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170-180 stopni. Biszkopt orzechowy: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170-180 stopni. Krem: Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Masło ubijamy na puch i powoli wlewamy masę jajeczną ciągle ubijając, do gotowego kremu dodajemy spirytus i ubijamy. Biszkopt orzechowy kroimy na 2 krążki i nasączamy wodą z sokiem z cytryny. Na paterze kładziemy biały biszkopt i nasączmy Goa następnie smarujemy dżemem, kładziemy jeden krążek orzechowy i wykładamy ok. 1/3 kremu i posypujemy orzechami posiekanymi. Przykrywamy drugim krążkiem orzechowym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu (zostawiamy 3 łyżki do dekoracji wierzchu). Powierzchnię wyrównujemy. Na górze tortu robimy duże rozety z kremu, kładziemy połówki orzechów lub dekorujemy wg własnej fantazji. Bok tortu obsypujemy mielonymi orzechami. SMACZNEGO!
Tort podwójnie orzechowy
na paterze kładziemy nasączony biały biszkopt który smarujemy dżemem i przykrywamy biszkoptem orzechowym...
Tort podwójnie orzechowy
na biszkopt orzechowy kładziemy krem i posiekane orzechy...
Tort podwójnie orzechowy
bok tortu obsypujemy mielonymi orzechami...
Tort podwójnie orzechowy
Tort podwójnie orzechowy w przekroju....