Sposób przygotowania:
Tort chocolate chip cookieETAP 1:
Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni ( u mnie termoobieg).
Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno w misie miksera. Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru trzcinowego oraz po jednym żółtku.
Nie przerywaj ubijania. Masa jajeczna musi być dobrze napowietrzona i lśniąca. Do masy jajecznej dodaj łyżkę oleju, delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszaj delikatnie ręczną trzepaczką tak aby nie naruszyć struktury biszkoptu. Na końcu wsyp chocolate chip i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut.
Gotowe, jeszcze gorące ciasto upuść na blat lub inną płaską powierzchnię z wysokości ok 10-20 cm. Dzięki temu usuniesz nadmiar powietrza i ciasto będzie miało równy wierzch. Biszkopt wystudź, następnie przekrój na 3 blaty i naponczuj kawą.
Przygotuj krem: śmietankę podgrzej w rondlu, nie gotuj jej. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną mleczną oraz białą czekoladę. Odczekaj chwilę aż czekolada zacznie się topić, dokładnie wymieszaj i odstaw masę aby trochę przestygła.
Przestygniętą masę schładzaj przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ubij ją mikser tak aby podwoiła objętość. Do masy dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj całość. Gotowym kremem przełóż blaty oraz posmaruj boki i wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę, miód oraz połamaną na kawałki deserową czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści.
Zdejmij rondelek z ognia, dokładnie wymieszaj, przestudź polewę. Przestudzoną polewą oblej wierzch tortu, a następnie udekoruj go ciasteczkami, czekoladkami oraz chocolate chips. Tort przechowuj w lodówce.