anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Pyszny tort cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort cytrynowy jest bardzo lekki i delikatny, wspaniałe pasuje do popołudniowej kawy lub na urodziny.

Pyszny tort cytrynowy

Składniki:

Pyszny tort cytrynowy

 

  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 1 budyń
  • 500 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 1 budyń
  • 400 ml mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszny tort cytrynowy
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać na gładko. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Upiec około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 części. Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem zetrzeć skórkę z cytryn i dodać sok. Do masy dodać budyń i utrzeć. Biszkopty przełożyć kremem i udekorować

Tagi:

tort