jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort cytrynowy polecany na większe uroczystości, dobry dla dzieci i dorosłych

Tort cytrynowy

Składniki:

Tort cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Tort cytrynowy
Utrzeć na puszystą masę żółtka z cukrem, dodając skórkę cytrynową, sól i 2 łyżki wody.

Dodawać powoli przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, delikatnie wymieszać ze sztywną pianą z białek.

Nałożyć ciasto do 3 tortownic o średnicy 20 cm.

Piec 45 minut w temp. 150 stop. C, aby ciasto było rumiane.

Po ostygnieciu wyjąć z tortownic.

MASA:

Utrzeć w misce jajko z cukrem pudrem.

Miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą i cały czas ubijając dodawać skórkę cytrynową, sok z cytryny wymieszany z wodą 50 g oraz mąkę, aby powstała gęsta, gładka masa.

Po zdjęciu miski z rondla i ostudzeniu masy dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.

Krążki ciasta przepołowić, nałożyć masę oddzielając poszczególne krążki warstwą masy.

Wierzch i boki tortu posmarować masą, a boki obłożyć obranymi ze skórki, grubo posiekanymi i zrumienionymi migdałami.

Tort nadaje się do szybkiego spożycia.

Tagi:

jajko jajka