olimpia200

olimpia200

Starszy Kucharz
[Przepisów: 63]

tort czekoladowo-chalwowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pycha ciacho sprobujcie:)

tort czekoladowo-chalwowy

Składniki:

tort czekoladowo-chalwowy

 

  • ciasto:
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenie
  • 10 lyzek oleju
  • 2 lyzki kakao

 

  • krem czekoladowy:
  • 6 zoltek
  • szklanka cukru
  • 1,5 kostki masla
  • 2 lyzki kakao
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • kileliszek wodki

 

  • krem chalwowy:
  • 1,5 kostki masla
  • budyn waniliowy wystudzony i gotowany wg przepisu na opakowaniu
  • 300 gram chalwy waniliowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

tort czekoladowo-chalwowy
ciasto
jajka ubic mikserem dodajac po troche cukru
nastepnie dodac make wymieszana z proszkiem i kakao
dodac olej
wylac na natuszczona blache
piec ok 25 minut w temp 170
krem czekoladowy:
zoltka ubic na parze z cukrem
maslo roztrzepac mikserem
dodawac po trochu zoltek do puszystego masla
nastepnie zetrzec czekolade
dac kakao i czekolade na koncu dac kieliszek wodki wymieszac

krem chalwowy:
maslo utrzec
do utartego masla dawac po trochu budyniu
gdy wkrecimy caly pokruszyc chalwe wkrecic do kremu

nastepnie ptrzekroic ciasto na cienkie placki
przekladac raz jednym raz drugim kremem