Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo jabłkowy
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będą już ubite dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy ( śr. 23 cm ) z dnem wysmarowanym margaryną. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 4 placki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i schłodzić. Prawie zimną ale płynną czekoladę dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Przełożenie : placek posmarować 1/3 ilości dżemu i rozsmarować po powierzchni placka. Następnie nałożyć część masy czekoladowej, rozsmarować i przykryć plackiem. Te czynności wykonujemy aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu i boki posmarować masą, boki można udekorować widelcem robiąc rowki. Na wierzchu udekorować resztą śmietany według własnego uznania i posypać perełkami i posypką. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
marietta