krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort czekoladowo-kawowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobry polecam wszystkim

Tort czekoladowo-kawowy

Składniki:

Tort czekoladowo-kawowy

 

  • Biszkopt okrągły:
  • 1 Budyń o smaku czekoladowym
  • 4 łyżeczki Żelatyny
  • płaska łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki Kawy Espresso Nestle
  • 4 łyżki cukru
  • Polewa czekoladowa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-kawowy
Przygotować ciasto. Piec 30 minut, ostudzić, przekroić na 3 krążki.
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Budyń ugotować w 500 ml mleka z 5 łyżkami cukru i kawą rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody. Dodać do niego Żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i gęstniejącym przełożyć warstwy biszkoptu. Całość posmarować czekoladą.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę zagotować, połączyć z czekoladą, ostudzić i gęstniejącą posmarować dekoracyjnie tort. Można udekorować płatkami migdałów.

Czas oczekiwania: 2 godziny