Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-orzechowyPrzygotowanie biszkoptu czekoladowego:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dosypujemy cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Na samym końcu zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy porcjami przesianą mąkę pszenną z kakao.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 40 min do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i upuszczamy na posadzkę z odległości 0,5 m.
Następnie wkładamy tortownicę z ciastem z powrotem do wyłączonego piekarnika przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ciasto jest wystudzone wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy biszkopt czekoladowy wzdłuż na 2 części.
Przygotowanie wkładki orzechowej:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Mieszamy ubitą pianę z mąką pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z mielonymi orzechami.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok 30-40 min.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Gotujemy w rondelku 1,5 szkl. mleka. W pozostałym mleku miksujemy żółtka i obie mąki oraz cukry. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając gęsty budyń. Ściągamy z ognia przekładamy do miski. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Na samym końcu ucieramy z likierem jajecznym.
Składanie tortu:
Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy biszkopt, nasączany go wystudzoną kawą. Wykładamy połowę kremu, układamy wkładkę orzechową którą też delikatnie nasączany ostudzoną kawą. Wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugą połową biszkoptu czekoladowego, nasączany pozostałą kawą.
Tort wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyciągnięciu z lodówki tort polewy polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy tort według uznania. Ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.