Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Tort czekoladowo-orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny wilgotny torcik czekoladowy z wkładką orzechową. Przełożony kremem z dodatkiem likieru jajecznego.

Tort czekoladowo-orzechowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort czekoladowo-orzechowy

na biszkopt czekoladowy:

na wkładkę orzechową:

na krem:

dodatkowo:

  • 1 op. gotowej polewy czekoladowej
  • 3/4 filiżanki słabo posłodzonej kawy rozpuszczalnej (na poncz)

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-orzechowy

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dosypujemy cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Na samym końcu zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy porcjami przesianą mąkę pszenną z kakao.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 40 min do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Wyciągamy ciasto z piekarnika i upuszczamy na posadzkę z odległości 0,5 m.

Następnie wkładamy tortownicę z ciastem z powrotem do wyłączonego piekarnika przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.

Gdy ciasto jest wystudzone wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy biszkopt czekoladowy wzdłuż na 2 części.

Przygotowanie wkładki orzechowej:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Mieszamy ubitą pianę z mąką pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z mielonymi orzechami.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok 30-40 min.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:

Gotujemy w rondelku 1,5 szkl. mleka. W pozostałym mleku miksujemy żółtka i obie mąki oraz cukry. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając gęsty budyń. Ściągamy z ognia przekładamy do miski. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Na samym końcu ucieramy z likierem jajecznym.

Składanie tortu:

Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy biszkopt, nasączany go wystudzoną kawą. Wykładamy połowę kremu, układamy wkładkę orzechową którą też delikatnie nasączany ostudzoną kawą. Wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugą połową biszkoptu czekoladowego, nasączany pozostałą kawą.

Tort wkładamy na godzinę do lodówki.

Po wyciągnięciu z lodówki tort polewy polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ozdabiamy tort według uznania. Ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Tort czekoladowo-orzechowy