Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo truskawkowy
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno ,dodać cukier ,cukier waniliowy,dalej ubijać ,następnie dodać żółtka ,na końcu obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.
Piec w 180 st c około 50 min.
Biszkopt wystudzić ,przekroić na 3 krążki, nasączyć ponczem.
Zimne masła,wyłożyć do wysokiego garnka,wsypać cukier puder i widełkami do ubijania piany, utrzeć na najwyższych obrotach miksera.
Aż krem będzie, puszysty i biały ,do utartego kremu ,dodawać po jednej łyżce serka waniliowego i dalej ucierać.
Gdy mamy już utarty krem,odłożyć po kilka łyżek, do dwóch miseczek,do jednej dodać kilka kropel cytryny, a do drugiej łyżkę kakao,dokładnie wymieszać.
Pod mrożone truskawki,zmiażdżyć drewnianą pałką na miazgę(dałam mrożone truskawki, ponieważ lepiej się ubijają z kremem)
Do pozostałego kremu,dodawać po łyżce miazgi truskawkowej i ucierać mikserem.Miazgi dać 5 czubatych łyżek(uważać żeby nie dać za dużo bo zrobi się nam twarożek)
Przekładać nasączone krążki, kremem truskawkowym, boki ciemnym ,a wierzch jasnym.
Natrzeć czekolady na talerz,nakładać na szeroki nóż i obsypywać,
boki tortu.
Udekorować wg uznania,polecam krem jest bardzo dobry.
Smacznego.
Piec w 180 st c około 50 min.
Biszkopt wystudzić ,przekroić na 3 krążki, nasączyć ponczem.
Zimne masła,wyłożyć do wysokiego garnka,wsypać cukier puder i widełkami do ubijania piany, utrzeć na najwyższych obrotach miksera.
Aż krem będzie, puszysty i biały ,do utartego kremu ,dodawać po jednej łyżce serka waniliowego i dalej ucierać.
Gdy mamy już utarty krem,odłożyć po kilka łyżek, do dwóch miseczek,do jednej dodać kilka kropel cytryny, a do drugiej łyżkę kakao,dokładnie wymieszać.
Pod mrożone truskawki,zmiażdżyć drewnianą pałką na miazgę(dałam mrożone truskawki, ponieważ lepiej się ubijają z kremem)
Do pozostałego kremu,dodawać po łyżce miazgi truskawkowej i ucierać mikserem.Miazgi dać 5 czubatych łyżek(uważać żeby nie dać za dużo bo zrobi się nam twarożek)
Przekładać nasączone krążki, kremem truskawkowym, boki ciemnym ,a wierzch jasnym.
Natrzeć czekolady na talerz,nakładać na szeroki nóż i obsypywać,
boki tortu.
Udekorować wg uznania,polecam krem jest bardzo dobry.
Smacznego.
PaniTereska
Gość
motylekH
3krotka
gosia290
dziekuje za przepis na stale zagosci w mojej kuchni
czarnulka629