bambi12

bambi12

Kucharz
[Przepisów: 9]

Tort czekoladowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

trochę pracochłonny ale warto

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag bakalii
  • 2 łyżki rumu

 

  • masa:
  • 25 dkg masła (po 12, 5 dag margaryny i 12,5 dag masła)
  • 2-3 jajka
  • 12 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
ciasto: cukier, masło, cukier waniliowy podgrzewamy w rondelku; do naczynia wbijamy żółtka, mąkę wsypujemy i proszek do pieczenia i wszystko ucieramy. następnie przelewamy z rondelka do naczynia. Z białek ubijamy pianę dodajemy do niej sól i dodajemy do naczynia. Na końcu dodajemy bakalie. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 min w 180 C. Wyciągamy, stawiamy do ostygnięcia. Przekrawujemy na kilka części. Przekładamy masą. Polewamy z wierzchu polewą. masa: jaja utrzeć z cukrem ubić na parze (podobnie jak na ciasto biszkoptowe) i ostudzić. Tłuszcz utrzeć, dodawać po łyżce ubitej jaja nie przerywać ucierania, aż masa będzie jednolita i pulchna. polewa: zagotować w niewielkim garnuszku masło, kakoao i dokładnie rozmieszać a następnie podgrzać. Polewać wypieki gdy polewa jest letnia. Polewa wystarcza na tort średniej wielkości lub ciasto w foremce 24x40cm.