Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Tort czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

100 gram zawiera okolo 25 gram tluszczu =328 kcal.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 200 gram masla
  • 3 zoltka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 gram ciemnej czekolady
  • Poncz:
  • 1 szklanka zaparzonej herbaty
  • 1 lyzka cukru
  • sok z cytryny
  • 2 lyzki rumu

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Biszkopt: Jajka ubic z cukrem na parze na gesta puszysta mase.Zdjac z ognia,przestudzic.Wymieszac ze stopniowo dodawana maka i proszkiem do pieczenia.Ciasto przelozyc do wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta tortownicy.Piec w temp.180°C przez 30 minut. Krem: Maslo utrzec do bialosci.Zoltka i cukier utrzec z roztopiona i przestudzona czekolada,polaczyc z maslem. Poncz: Wszytskie skladniki wymieszac. Ostudzony biszkopt przekroic na trzy czesci i nasaczyc ponczem.Jeden krazek ciasta posmarowac kremem nakryc drugim krazkiem,posmarowac druga porcja kremu,nakryc pozostalym krazkiem biszkoptowym.Pozostalym kremem posmarowac wierzch i boki tortu.Udekorowac wedlug uznaniadocisnac