mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tort czekoladowy przekładany waflami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dość prosty w przygotowaniu, idealny dla miłośników orzechów i czekolady

Tort czekoladowy przekładany waflami

Składniki:

Tort czekoladowy przekładany waflami

 

  • 25dag masła
  • czubata szkl cukru
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4białka
  • 10dag mielonych orzechów laskowych
  • 1op cukru wanilinowego
  • paczka okrągłych wafli
  • 3/4 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy przekładany waflami
Masło dokładnie utrzeć z połową cukru. 1,5 tabliczki czekolady połamać, stopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Białka ubić na sztywno, ubijając wsypać resztę cukru. Stopioną czekoladę wymieszać po łyżce z utartym masłem, wsypać orzechy i cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Jeden wafel posmarować grubo kremem czekoladowym, przykryć 2waflami, znowu posmarować i przykryć, tak aż skończą się wafle. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wymieszać z cukrem pudrem i 3łyżkami zimnej wody. Glazurą posmarować wierzch tortu i boki, wstawić do lodówki na 4godziny.