Serowa szarlotka

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Serowa szarlotka

Sernik i szarlotka w jednym - taki duet na pewno przypadnie do gustu każdemu amatorowi słodkości. Wypiek idealny na zwykłe spotkanie przy kawie lub specjalne okazje!

Składniki:

Serowa szarlotka

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 15 dag twarogu

Na nadzienie:

  • 4 kwaśne jabłka (szara reneta)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Serowa szarlotka
1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mleko. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj twaróg i całość zagnieć.

2. Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj na grubość 1 cm i wylep dno formy.

3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę (ok. 1 cm). Wyłóż na ciasto w formie.

4. Drugą część ciasta także rozwałkuj, potnij w kostkę i ułóż na jabłkach. Całość wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i piecz ok. 35 minut. 5. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Tagi:

szarlotka