Sposób przygotowania:
Pleśniak z orzechową beząETAP 1:
Foremkę 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z podanych składników ( oprócz kakao) szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto podziel w proporcji 60% na 40%. Do mniejszej części ciasta dodaj kakao i zagnieć aż połączy się z ciastem. Oba ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z zamrażarki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj do foremki jasne ciasto. Wiórki ciasta powinny równo pokrywać całą powierzchnię. Ciasto lekko dociśnij dłonią. Na jasne ciasto wyłóż dżem porzeczkowy.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj do nich partiami cukier nie przerywając ucierania. Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną i orzechy. Bezę wyłóż na dżem porzeczkowy, wyrównaj wierzch. Na bezę zetrzyj ciemne ciasto.Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Gotowe ciasto wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
gosiapiotrek23