Ewa N.

Ewa N.

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tort czekoladowy - piłka w koszu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obłędny tort czekoladowy w stylu angielskim, dekorowany lukrem plastycznym, przełożony masą mascarpone z bitą śmietaną i wiśniami.

Tort czekoladowy - piłka w koszu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy - piłka w koszu

 

  • CIASTO - BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • KREM DO PRZEŁOŻENIA:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • ok. 200-250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • wiśnie z kompotu lub kandyzowane

 

  • NA NASĄCZENIE:
  • parę łyżek wody
  • łyżka soku z cytryny
  • pół kieliszka wódki (można pominąć)

 

  • KREM IZOLACYJNY:
  • kostka miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • (jeśli ciasto będzie jedzone od razu, można ten etap pominąć)

 

  • LUKIER PLASTYCZNY:
  • 1/4 szkl. wrzątku
  • 3 łyżki stołowe żelatyny
  • 3 łyżki glukozy
  • 0,8-1 kg cukru pudru
  • barwniki spożywcze w proszku

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy - piłka w koszu
Tort jest dość pracochłonny i czasochłonny (zwłaszcza dekoracja;), ale warto go zrobić dla efektu - uśmiechu na twarzy obdarowanej osoby;)



CIASTO To zwykły biszkopt czekoladowy.;) Należy oddzielić żółtka od białek, białka ubić mikserem na sztywną masę, dodać cukier, bić dalej, aż grudki się rozpuszczą. Gdy masa jest już gładka i błyszcząca, dodać kolejno żółtka. Wyłączyć mikser, dodać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem i przesianą przez sito, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Podzielić na 2 placki i upiec. Po upieczeniu każdy placek przekroić na 3 części, nasączyć. Można też zrobić sztywniejsze ciasto na bazie przepisu na tort Red Velvet, bo pod ciężarem własnym biszkopt w kształcie piłki troszkę się rozpłaszcza;)



KREM DO PRZEŁOŻENIA Ubić mikserem schłodzoną śmietankę 30%. Ma wyjść sztywna masa. Dodać mascarpone, dokładnie zmiksować i już.;) Wyłożyć na ciasto. Na środkowej warstwie pod kremem rozłożyć wiśnie. Następnie wymodelować nasz tort w kształcie piłki - należy ostrym nożem ściąć brzegi (dół i górę)



KREM IZOLACYJNY Miękkie masło wyrobić na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Ja wyrabiam pałką, można też mikserem. Tą masą należy dokładnie wysmarować tort, zanim położymy lukier. Po zaizolowaniu wkładamy tort do lodówki lub przenosimy w chłodne miejsce, żeby masa stężała. Krem ma za zadanie izolować wilgoć, aby lukier się nie rozpuścił.;) Działa także jak klej. W angielskich tortach tym kremem przekłada się samo ciasto, jednak na nasz gust kulinarny taka słodycz to za wiele szczęścia;)



LUKIER PLASTYCZNY Lukier robię sama wg przepisu z Kotlet.tv. Jest najprostszy, najszybszy i zawsze wychodzi.;) Do 1/4 szkl. wrzątku dodaję żelatynę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaję glukozę - bez niej nie wyjdzie!;) Glukoza nadaje masie pożądanej elastyczności. Tak przygotowany płyn wylewam powoli na blat, na którym są rozsypane 2-3 szkl. cukru pudru. Zagniatam stopniowo, ile zabierze. W miarę potrzeb dosypuję cukru pudru. Zagniatam....;) Ma wyjść z tego ładna plastelinka, która NIE klei się do rąk. Zwykle schodzi ok. 0,5-0,8 kg pudru do momentu "nieklejenia".



I tu zaczyna się zabawa.;) Tak przygotowaną masę można już barwić za pomocą barwników spożywczych.;) Kształty, kolory i formy ogranicza tylko nasza własna wyobraźnia.;) Wystarczy kupić kilka podstawowych, a resztę mieszać zgodnie z regułami poznanymi na plastyce. Należy pamiętać, by nieużywane kawałki masy schować w torebkę foliową, bo masa lubi szybko obsychać. Do wałkowania polecam posmarować blat i wałek olejem (a nie cukrem pudrem ani mąką) - dzięki temu nie trzeba będzie strzepywać białych paproszków z kolorowych płacht.;) Drobne elementy można sklejać ze sobą za pomocą miodu lub prostego lukru do klejenia (odrobina białka zmieszana z cukrem pudrem). Lukier jest do tego lepszy, miód trochę spływa. Przydadzą się pędzelki, noże, wykrawaczki, wyciskarka do czosnku (do robienia lukrowych włosów dla figurek), różne przedmioty z ciekawą fakturą, wykałaczki itp. itd.;) Dobrej zabawy!
Tort czekoladowy - piłka w koszu
Etap 1
Tort czekoladowy - piłka w koszu
Etap 2
Tort czekoladowy - piłka w koszu
Etap 3
Tort czekoladowy - piłka w koszu
Etap 4