PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Tort dla Mamy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, wspaniale wyglądający Tort Dla Mamy

Tort dla Mamy

Składniki:

Tort dla Mamy

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do
  • pieczenia Dr. Oetkera

 

  • Poncz:
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • sok z ½ cytryny

 

  • Masa:
  • 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.
  • 1 Masa śmietanowa o smaku
  • malinowym Dr. Oetkera

 

  • Do dekoracji:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 2 Lukry gotowe różowe Dr. Oetkera
  • 1 Pisaki cukrowe Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Tort dla Mamy
Sposób przygotowania Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do tortownicy w kształcie serca wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką o śr. 24 cm. Piec około 30 min. Piekarnik gazowy: temp. 180ºC (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180ºC (powinien być podgrzany)Wystudzony biszkopt przekroić poziomo na połowę i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć biszkopt. Z cukru pudru i wody przygotować lukier, oblać wierzch i boki ciasta, odstawić do schłodzenia. Lukry gotowe rozpuścić w kąpieli wodnej zgodnie z opisem na opakowaniu. Lukrami różowymi udekorować wierzch tortu. Pisakami cukrowymi wykonać dekoracje i napis.