Sposób przygotowania:
Tort dla Mamy
Sposób przygotowania Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do tortownicy w kształcie serca wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką o śr. 24 cm. Piec około 30 min. Piekarnik gazowy: temp. 180ºC (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180ºC (powinien być podgrzany)Wystudzony biszkopt przekroić poziomo na połowę i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć biszkopt. Z cukru pudru i wody przygotować lukier, oblać wierzch i boki ciasta, odstawić do schłodzenia. Lukry gotowe rozpuścić w kąpieli wodnej zgodnie z opisem na opakowaniu. Lukrami różowymi udekorować wierzch tortu. Pisakami cukrowymi wykonać dekoracje i napis.
Sarenka
kinga
mamqa
Mamqa co jutro będzie robić roladę wg. pani przepisu :)
msewka
misia13
bebetka