BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tort dla Pawła, Andżeliki i Adama

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort ten wykonałam dla trzech solenizantów to znaczy syna Pawła ,jego narzeczonej oraz zięcia Adama którzy obchodzili swoje urodziny w jednym dniu i byli Ci sami goście. Torcik smakował wszystkim i spodobał się solenizantom oraz gościom .

Tort dla Pawła, Andżeliki i Adama Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Tort dla Pawła, Andżeliki i Adama

 

  • Składniki na biszkopt;
  • mąka tortowa 375 g,
  • mąka ziemniaczana 100 g,
  • cukier 250 g,(można dać więcej ),
  • jajka 8 szt,
  • sól szczypta,
  • proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

 

  • Gotowy krem śmietankowy 1 op,
  • mleko 300 ml,

 

  • Masa śmietankowa z mascarpone;
  • śmietana 30 % 1,5 litra,
  • cukier puder 5 łyżek ,
  • śmietan fix 5 op,
  • serek mascarpone 500 g,

 

  • Poncz;
  • sok z cytryny 1,5 szt,
  • woda ciepła 3/4 szkl,
  • cukier 4 łyżki,

 

  • Kawa rozpuszczalna 1,5 szkl,
  • biszkopty 1 op,

 

  • Do dekoracji;
  • owoce,
  • koraliki cukrowe,

Sposób przygotowania:

Tort dla Pawła, Andżeliki i Adama
Biszkopt zrobiłam według tego przepisu.

oto link;

https://gotujmy.pl/biszkopt-prostokatny-z-8-jaj,przepisy-ciasta-przepis,273743.html

Krem śmietankowy z mascarpone;

Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem.

Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y .

Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.

Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa baty ,blaty nasączyć ponczem z soku z cytryny, cukru i ciepłej wody.

Spodni blat po nasączeniu wysmarować dżemem wiśniowym. 

Na dżem rozłożyć większą część ubitej masy śmietankowej z serkiem mascarpone.

Biszkopty namoczyć w kawie rozpuszczalnej, a następnie ułożyć na masie śmietankowo - serowej.

Na biszkoptach rozsmarować ponownie część masy śmietankowo - serowej,przykryć drugim blatem.

Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.

Boki obłożyć wiórkami kokosowymi.

Na górze rozsmarować ostatnią część masy smietankowo - serowej, udekorować rozetkami z ubitej śmietany, koralikami cukrowymi oraz owocami.

Dekoracja według swojego uznania.

Tort włożyć na całą noc do lodówki.
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem i śmietan fixsem
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Ubita śmietana z serkiem mascarpone gotowa do dekorowania
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Spód biszkoptu po nasączeniu posmarować dżemem, nałożyć część ubitej śmietany z mascarpone
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Biszkopty namoczyć w kawie rozpuszczalnej
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Namoczone biszkopty ułożyć na masie śmietankowo - serowej
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Biszkopty przykryć ponownie masą śmietankowo - serową
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Cały tort obłożyć gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu
Tort dla Pawła , Andżeliki i Adama
Boki obłożyć wiórkami kokosowymi,udekorować masą śmietankowo - serową,koralikami oraz owocami

Tagi:

tort okazje