Sposób przygotowania:
Drożdżowa baba z mniszkiemETAP 1
Mleko lekko podgrzewamy. W podgrzanym rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz ok 5 łyżek mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
ETAP 2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajka, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz.
ETAP 3
W sumie ciasto wyrabiałam 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego płatki mniszka, skórkę z cytryny oraz czekoladowy groszek.
ETAP 4
Po połączeniu składników ciasto przykrywamy i odkładamy na 60 minut do wyrośnięcia.
ETAP 5
Między czasie formę smarujemy tłuszczem oraz oprószamy mąką.
Wyrośnięte ciasto przebijamy i przekładamy do formy. Wkładamy je lekko nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik włączamy na 180°C. W tej temperaturze babkę pieczemy około 55 minut.
ETAP 6
Gotową wyjmujemy na kratkę i studzimy.
DEKORACJA:
LUKIER: Do wody dodajemy stopniowo cukier. Całość ucieramy drewnianą pałką do uzyskania lukru o pożądanej konsystencji. Gotowym oblewamy ostudzoną babę. Gdy lukier zaczyna twardnieć dekorujemy go jajeczkami.
Dodatkowo przed podaniem można ozdobić deser kwiatami mniszka
SylaUla